ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΟΤΟΠΙΑ




Για μικρά tips που θα κάνουν τη συγγραφική ζωή σας ευκολότερη,
Στην κατηγορία λέξεις για τις λέξεις, συγγραφείς μιλούν για τη συγγραφή.
μεταφράσεις λογοτεχνικών κειμένων, ποίηση και
αποσπάσματα βιβλίων, παλιών, νέων, αγαπημένων.
Στην κατηγορία λογοτεχνικά είδη,
θα βρείτε κείμενα της θεωρίας της λογοτεχνίας
και επιστημονικές εργασίες.

24 Μαρ 2017

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΑΓΙΑΚΟΒΣΚΙ Πώς φτιάχνονται τα ποιήματα

Σχετική εικόνα
Μαγιακόβσκι: «Περπατάω, χειρονομώ και βγάζω βρυχηθμούς, ακόμα σχεδόν χωρίς λόγια και πότε κόβω το βήμα για να μη διαταράσσεται το μούγκρισμα πότε επιταχύνω το μούγκρισμα στον ρυθμό των βημάτων.
Έτσι τορνεύεται και φορμάρεται ο ρυθμός -η βάση του δη- αφού δηλαδή πρώτα το διαπεράσει το ποίημα ο ρυθμός με τη μορφή βοής. Σιγά σιγά απ' αυτή τη βοή αρχίζεις και ξεχωρίζεις λέξεις. ...Πρώτη, το πιο συχνά, φανερώνεται η κύρια λέξη. Η κύρια λέξη χαρακτηρίζει και το νόημα του ποιήματος ή είναι εκείνη που πάνω της στηρίζεται η ρίμα. ...Από πού έρχεται αυτός ο πρώτος ρυθμός-βοή, άγνωστο. Για μένα είναι η επανάληψη μέσα μου κάθε ήχου, θορύβου, λικνίσματος, ακόμη και η επανάληψη κάθε παράστασης που εγώ προσλαμβάνω σαν ήχο. ...Η προσπάθεια να οργανώσεις την κίνηση, να οργανώσεις τους ήχους γύρω σου, ανακαλύπτοντας τον χαρακτήρα, τις ιδιαιτερότητές τους, είναι μία από τις σημαντικές σταθερές στη δουλειά της ποίησης, τα ρυθμικά αποθέματα δηλαδή...
Ο ρυθμός είναι η βασική δύναμη, η βασική ενέργεια του ποιήματος. Δεν γίνεται να τον εξηγήσεις. ...Ο ρυθμός γεννιέται μέσα μου όταν αρχίζω να επενδύω αυτή τη ρυθμική βοή με λέξεις, λέξεις που τις κινεί ο στόχος».
(Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι, Πώς φτιάχνονται τα ποιήματα, Υψιλον, μτφρ.: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ)

ΠΗΓΗ: http://www.e-poema.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου